Friday, December 14, 2007

kuatkanlah hati....cinta...~

ku teringat hati
yang bertabur mimpi
kemana kau pergi cinta
perjalanan sunyi
engkau tempuh sendiri
kuatkanlah hati cinta

ingatkan engkau kepada
embun pagi bersahaja
yang menemanimu sebelum cahaya
ingatkan engkau kepada
angin yang berhembus mesra
yang kan membelaimu cinta

kekuatan hati yang berpegang janji
genggamlah tanganku cinta
ku tak akan pergi meninggalkanmu sendiri
temani hatimu cinta

ingatkan engkau kepada
embun pagi bersahaja
yang menemanimu sebelum cahaya
ingatkan engkau kepada
angin yang berhembus mesra
yang kan membelaimu cinta

ku teringat hati
yang bertabur mimpi
kemana kau pergi cinta
perjalanan sunyi
engkau tempuh sendiri
kuatkanlah hati cinta

ingatkan engkau kepada
embun pagi bersahaja
yang menemanimu sebelum cahaya
ingatkan engkau kepada
angin yang berhembus mesra
yang kan membelaimu cinta

Thursday, December 6, 2007

4th Anniversary 06.12.07


Genap sudah 4 tahun usia perkahwinan kami....
Alhamdulillah, dikurniakan Farhan Syahmi & Firas Syafi penyeri kami....
Doakan kami...
Moga jodoh, kasih dan sayang kami sekeluarga berkekalan dunia akhirat...dirahmati dan sentiasa dalam berkat lindunganNya,
Moga juga ikatan ini akan terus mekar dan kukuh buat selamanya....
Aminn....ya rabbal alamin...

Monday, December 3, 2007

She's The Ones..............

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan.""Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya."

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh."

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya."

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan."

"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat
dimana cinta itu ada."

Thursday, November 29, 2007

yes...is sumthing...

hmmm.....apa nk borak ye...what to say....; yes or no...hehe no nothing...yes sumthing...hmmmm

dr sehari ke sehari kurasakan...begitu masa terlalu mencemburui kita...pantasnya berlalu tak terkejar...fail bulan ni pun quite slow to move..dah berminggu jugak le rasenya mengadap fail nan satu....n bercinta betul nk cukupkan statistik bulan nih...hmm tomorrow will b d last day of d month...n i still need more time to complete my lovely work...which i could...kalau dpt pinjam si 'ratatouille' alangkah bagusnye..sambil tido pun boleh buat keje......wahhh forget about that tiny creature... im just human...dan plg tepat sekali hamba di maya ini....hidup mesti diteruskan....

sebenarnya...byk perkara yg terjadi dan berlaku dlm bulan ni.....sehari on-leave...dua hari MC.....then, met the new KP...yg sungguh komited dan berwawasan..nk hidupkan kembali myipo....then....pemergiaan shima...ada waktu2 kami habiskan bersama....sempena hari2 terakhirnya di myipo...and she will b attach to mosti angkasa, which then will b a little bit surprise there, i guess...hmm kecik je dunia nih shima....ada masa kita jumpa lagi k...

handling some of my frens yg nk mohon jawatan examiner kat sini....jumpa tini...jua....es pun...hmmm at least yu guys, hopefully got a gud news soon fr d hr...insyaallah...kalu dah rezki x kemana..

dan yg plg mengejutkan...dpt panggilan dr pakcik about my uncle's wife..yg tgh kritikal berjuang utk hidup....hanya kerana melahirkan satu nyawa ke dunia nih...wahh tragis sgt kisahnya....dr operate biasa.....terus jadi kes kritikal yg X disangka....sumenya kuasa tuhan...pasti ada hikmahnya....alhamdulillah skang sume dah selamat....berkat doa kami x putus2....dan semangat juang makcik mas....demi Adlina Mastura...

thats for yesterday....and today....lets work and work and work.... tomorrow, opah will b coming to my house buat pertamakalinya......and.... this sunday, my hubby will fly again... not to us, but to sarawak for four days....tinggal la daku...

lastly........dedicated to shima fr all of us...Myipo dlm kenangan...~

Friday, November 16, 2007

berRaye di Seri Putra..

Alhamdulillah selamat sudah...berkat dimurahkan rezki kami tahun ni, buat pertama kalinya dapat kami meraikan aidilfitri di rumah baru kami sendiri bersama2 teman dan saudaramare...maklum ler 1st time nak buat open house.....cuak juga takut2 ada yg terkurang..alhamdulillah ler ramai yg hadir...kawan2 sekolah yg dah lost contact pun boleh menjelma semula..terharu jerk...Terima kasih juga pada yg sudi hadir.....

My house looks like before the majlis...dgn gaya farhan aksi si tuan rumah.. >>ok...x moh citer pjg.....sekadar snap shoot yg sempat diambil sepjg hari tuh....wakil myipo; pia, shima n kak zalina..thanks to you all...for coming....

Dlm ptg sket, majlis harijadi Farhan yg ketiga nye plak diadakan...just potong kek jer , suke2...
mudah2an jadi memori teindah dlm hidupmu...

Wednesday, November 7, 2007

lovely once..

Tetiba pagi ni dengar lagu ni kat Hot.FM...and tetiba pun rase mcm tertarik je kat lagu nih....beauty song loh...

Kau boleh acuhkan diriku
Dan anggap ku tak ada
Tapi takkan merubah perasaanku
Kepadamu

Kuyakin pasti suatu saat
Semua kan terjadi
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku

Aku mau mendampingi dirimu
Aku mau cintai kekuranganmu
Selalu bersedia bahagiakanmu
Apapun terjadi
Kujanjikan aku ada

Kau boleh jauhi diriku
Namun kupercaya
Kau kan mencintaiku
Dan tak akan pernah melepasku

Aku mau mendampingi dirimu
Aku mau cintai kekuranganmu
Aku yang rela terluka
Untuk masa lalu

Tuesday, October 30, 2007

open house di rumah member..

Hari Sabtu lps, g beraya umah ens kat tmn sutera kajang....makan mee rebus n nasi lemak...sedap mak mentuanye masak...
ens, jgn mare yer...elok plak possing si farhan n insyirah ni haaa.... memula dua2 tgk tv, sedap je landing kat sofa besar ko tu, alih2 nampak mamanye pgg camera terus daring farhan ni haaa....
yang si adik plak pantang jumpa tipon..pinjam sat aunty ens, nk call member jap... :)

Ok tiba lah kita di rumah pia, opismate ku...rumahnye di bandar baru bangi...jgn x tau sampai ada org tu pegi umah kosong (umah lama pia dulu)...tgk2 relek bertutup je umah...open house ke camni....rupa2nya dia x tau yg pia dah pindah umah baru...itu ler lenkali tgk alamat tuh bebetul...jgn tgk tajuk jemputan jer...tau ler dah penah pegi umah pia yg lama....seb baik dekat jer..
So, ini lah rupa umah pia..yg hujung yer....lawo tu, boleh masuk anjung seri nih...mmg meriah la

Ini ler rupa makcik sorang yg tersalah rumah tadi....baru sampai, so lambat br nk start mkn...xpe pelan2, take ur time...byk lagi nak mkn nih, laksa johor, nasi tomatonye, sate samuri, sume sedap2....hehe jgn mare ye irza...

Sempat posing kat living dia...control control...

Ni plak kat bilik pia (bakal bilik pengantin la nie)...

Tuuuu diaaa tuan empunya bilik...dgn gayanya...model wardrobe...

Si Leo yg sedang merajuk, sbb tuan rumah nye sibuk melayan tetamu...leo, terasa diabaikan

Ok mak2 orang...apsal tinggi sgt irza nih..??

Geraaamm tgk si Qaseh nih...x gaye maknye langsung...anak jepun mana la nih!!

Salam Lebaran dari kami...

Salam Lebaran dari kami...buat saudara, sahabat handai, rakan karib dan taulan....maaf zahir dan batin..
Aksi-aksi raye pertama di rumah opah.....xpdt sgt nak bergamba, spt biasa farhan yg conquer camera....habis sume org dlm umah tu disnapnyer...apa lagi org lain pun posing abih ler...

Seperti biasa, setiap tahun hidangan wajib kitorg, lemang yg dibakar sendiri kat blakang umah...

Ok, di dah masuk bab di pagi raye...farhan dgn beg mickeynye...dah standby nk kutip duit raye dr atok2, opah2, makcik2 dan pakcik2 nyer...salam farhan, jgn x salam...

sampai opah pun berposing melayan farhan nk amik gamba..
nih maklang n ayahlang....
nih mama,ayah n adik....seb baik masuk gak muka ayah ni, sket lagi je farhan...zoom sgt..
wehh ni dah cunn dah makngah n mkcik keron....


hehe..my neighbour lina n azmi, ms open house umah kak liza...jiran yg di hujung teres..

Wednesday, October 3, 2007

my love @ google...


hehee....my hubby now at Google
due his visiting trip to silicon valley, california......

huhu best giler laa dpt masuk Google ni.....tapi sayangnya no picture inside d area .....cuma yg sempat, hanyalah Google signage....ok laa ....dr takde......

wahhh, sebenarnye jeles ni....sesenang jer g melawat tpt org....kita yg kat sini ntah bila la nk merasa.... byk ler major big2 IT techno comp kat silicon valley nih....so, kebetulannya training kat one of comp yg ada kat situ, so sekali la buat comp trip to that area.....atr yg ada Google, Yahoo, HP.....waa jeles jeles.... xpe2 tunggu ler balik nnt....

so, td br lps borak ngn hb....katanya lps abih training ni (khamis) terus checkout...nk g checkin kat san fran pulak..the golden gate....n abihkan dua hari kat sana b4 balik msia....may b kalu dpt sewa beskal, dia nk tour atas golden gate tuh.....waaaa......nak itot ler.....

Monday, September 24, 2007

share the blame...(cont.)

menarik isu pia kali nih...mmg anak tuh rezki kurniaan Tuhan...dan kita sbg manusia biasa hanya mampu merancang Tuhan yg tentukan...byk sudut byk faktor....bila sebut kes nurin nih...hati mata yg x tersentuh x tercuit esp bila berlaku pd budak2 yg x tau apa2 tuh...selemah2 insan diperlaku sebegitu rupa...mungkin jg bg sesetgh org yg berada mak ayah keje pun still ada org nk tgkkn anak2 diorg (ada maid ler)...tp bg org kebykkn di malaysia ni..esp di lembah klang ni...yg rata2 pola kependudukannya terlalu padat sehingga jenayah yg merayap sukar dihidu...so, x terlarat mata ibubapanya nk memastikan kelibat anak....ya....apa2 bg aku....segala2nya bmula dgn pendidikan yg diberi....apa salah ajar anak spy x turun flat sorang diri...jgn pegi memana tanpa teman ke, etc...sbb zaman skang ni menuntut hingga begiturupa....kalu zaman dulu....anak2 keluar main jauh sampai ke seberang kampung pun alhamdulillah selamat....walau ke sungai mandi, tangkap ikan, walau ke sawah main tali air....walau ke hutan mencari belalang...sumenye bebas sernok menikmati alam tanpa rasa takut....itu br kat kampung..kalu anak di bandar plak....ada main di lombong....menangkap ikan laga...merayap mencari buah ceri.....uuuh sesungguhnya im part of it..thats me....honestly...

tapi zaman dah berubah skang....dunia semakin kecik...dunia semakn takut....anak2 juga dikurung dlm umah....duduk dpn komputer, tv....pastikan buku sentiasa di tgn......dgn harapan membesar dgn sempurna....setiap ibubapa maukan yg t erbaik buat anak2 kan...

itu dr segi akar...dan umbinya juga.....segala yg ada di zaman ini....byk pihak perlu terlibat....dr segi pendidikan di sekolah....ekonomi yg tertekan yg mungkin menyebabkan ada pihak yg desperate melakukan apa saja demi kepuasan...isu pola penempatan....plan perancangan bandar....yg mana penting utk setiap isu keselamatan dititipkan...phuh kalu nk luah ni ...mmg sampai esok pun x habis...bleh ganti ** plak nnt....

apa2 pun yg terjadi dah berlalu...dimana byk sgt pengajarannya dan hikmah utk setiap rakyat, ibubapa, malah penguasa pemerintah....byk sgt perkara yg nk dibetulkan....pk2 kan lah knp bleh jadi sebegini dasyat...kekejaman di malaysia....

al-fatihah buat adik nurin....moga dia tenang aman di sana...

Thursday, September 20, 2007

hari keluarga 2007...

seminggu sebelum puasa arituh...sempat kitorg ke bandar bersejarah melaka....sebenarnya join hari keluarga anjuran persatuan penduduk tmn perumahan mak...mmg meriah dan seronok sgt...ye laa dpt jejalan mlaka...lama x dtg mlaka byk perubahan esp town dia...pastu gi mandi manda di tanjung bidara.....yg plh best skali acara sukaneka...mana tidaknya hampir semua kategori yg ada kitorg yg conquer....so, bwk balik byk hadiah.....abih jeles sume yg ada...kihkih..klako pun ada...

bersama hb kat kota melaka dpn a'famosa

ni kat zoo mlaka, jinak2 kuda nyeee..

1st time naik gajah....pengalaman yg sungguh x bleh lupa...gayat sebenarnya ni....tahan jugak la satu pusingan ...farhan memula takut sgt, dia dah ajak turun bwh...tapi kuatkan jugak last2 dia naik...

farhan syahmi & firas syafi....riang ria di kota mlaka...

masa ni dah senja kat tanjung bidara tpt kitorang adakan family day...

kaum2 ibu yg bertungkus mulus di dapur masakkan utk kitorg dgn meriahnya bergamba....yg dok dpn skali my mom...hehehe


farhan, firas kalu dpt main air sehari suntuk pun xpe..suke sgt diorg main kat laut ni...


Acara sukaneka pun bermula esoknye...mula dgn game 'Sambutan Kasih'...kite ngn hb la juaranya....sambut penuh kasih gitu.....tu yg menang tu.....chewah.....

tu dia acara bowling padang....pakcik mmg penuh gaya baling kelapa tu...sampai sume pun bg perhatian kat dia....last2 msk longkang daaa.....punah harapan dia......tp mmg lawak le siap gaya penuh konsentrasi tuuuu...dan pemenangnya again abg kite jgk, abah 2nd...kite nom.4 kurang satu pin dgn pemenang ketiga....kalu tidak bolot anak beranak dah nih....huhu..

semangat juang betul dlm guni nih....


farhan pun x ketinggalan join dan dia pun menang juara kutip gula2...mmg best laa farhan...

nih la hadiah yg kitorg bwk balik arituh....seb baik naik bas....

bergamba kenang2an slps seharian berfamily day.....sume pun mmg best la haritu...makcik pokcik, opah sporting habis turun pantai.....

Tuesday, September 4, 2007

Besday girls...

minggu lps plak kak su buat mkn2 sempena ramadhan yg akn tiba....langsung adakan majlis harijadi yana dan sepupunya....
dr kiri...sumayyah, hasanah, yana (anak kak su yg nih, my biras).., farhana dan najihah..
farhan sorang je boy....malu2 gak sebenarnya tuh...tapi kena paksa gak sbb nk bgambo punye psl...
kek yana cute ada bbgirl....yana plg tua 5thn cucu sulung dlm family hb...
mama n jua...wt kids

Anekdottt......

Lama sungguh x update blog nih...sebenarnya nk cite update seminggu yg cuti arituh...mcm2 aktiviti yg kitorg buat sepanjang cuti sekolah seminggu tuh...

mcm biasa la memula balik umah bangi...selain mengemas, sempat la siapkn langsir tangga sepasang...
huj minggu sblmnya rombongan atuk (sebelah hb) dr kpg dtg 2 kete...singgah bermlm on d way to mlaka..
ni atuk dah sesiap nk pegi mlaka dah ni... ~yg nih nome' sepupu, junior ting.1 mrsm pasir salak..hehe

ramai2 bgamba sblm btolak... bye bye sume.....slamat jln....~

pehtu..ari khamis nye kitorg ke ipoh g kenduri kawin 3 beradik sepupu belah abah kite....meriah btol...3 beradik skali....diorg betiga ni mmg rapat sgt...sbb tu agaknya nk buat majlis skali...lain dr yg lain..
mmmmm mcm ni aksi 2 beradik ni...kalu si adik dah panjat meja..abg pun nk ikut gak...

yg baju oren ni anak yg kedua (laki), ~dr kiri couple eli, couple abg longnye, & couple poji..
sibuk farhan yg tangkapnye..

esoknye di Parit, umah opah kesayanganku....ada la buat makan2 sket sempena sambut pose nih...byk gak kitorg masak.....ada nasi minyak, ayam bakar & air asamnya, rendang ayam, gulai labu, tempoyak, kerang ngan ulam2 blakang umah opah cicah sambal kacang....phuh....mmg konyang gile time tu lama x mkn fresh dr kpg...

besoknye balik kl....sempat juga bfast kat teluk intan...pekena mastan ghani...famous amos kat TI ni....sejak thn 60-an lagi sampai skang...x caya g la rasa...mmg best nasi ayam n mee rebus dia...mmmmmm

my little kids..farhan syahmi & firas syafi...

Lilypie Breastfeeding PicLilypie Breastfeeding Ticker Lilypie 3rd Birthday PicLilypie 3rd Birthday Ticker