Thursday, December 25, 2008

Tuesday, December 23, 2008

Raye 2008...

Memula nk combine kisah raye aidilfiti+aidiladha.......
Tahun ni punye raya giliran side abang, kampung gajah... x banyak sgt jalan2 raya...mungkin cuti raye yang singkat kot....so, terasa la pack jugak raya kali ni...kat rumah opah Parit (my side) pun x sempat rasenya berlama2an...sbb lps kpg gajah..terus ke Ipoh rumah makcik2 n pakcik2.....ada kenduri dsb...

Sehari sebelum raya...reti ke bakar lemang tu....? HUbby n adik ipar dok jaga lemang...bakar bg kering jer..sbb b4 tu dah siap2 kukus dulu...so the result mmg best ler.....lembut dan sedap...bleh bg credit..

Yang bebudaknye plak sibuk memancing...sungai perak ni mmg blakang umah atok jer..
& Hasil tangkapan...

Bergambar di pagi raya...
Family jua.. and family Makcik Jee..

Hehehe my family....punye la susah nk bergamba..mk maintain diam tu bebudak dua ni..tgk ler sorang sana sorang sini...
Family Kak lah...my hubby's elder sis..
Next day nyer dah ke ipoh..makan2 umah makcik2 n pakcik2 kat sana...adik beradik mak ramai kat ipoh ni...
Had a dinner at Umah Uda...lauk simple yet delicious....esp dalca mak uda ni...

Esoknye.. kenduri akikah cucu sulung Mak Yang....my mum tetiba jadi spesel guess ..head org marhaban....sekali sekala kuar skill laa ..

Yang ni lak, beraya umah opismate Abang, at their lovely house...very da cottages gitu....
Sempat snap requested by tuan rumah...
Firas & Ayesha...
Bergamba ngan tuan rumah, thanks sis maria for inviting us...

Thursday, November 20, 2008

Farhan demam campak..

Sian farhan...arini dah ari keempat dia demam campak... act mlm td dah surut dah demam panasnya...tp cam biasa la tido malam mesti dia x leh nk lena sgt....pastu yg si adik asyik nk membuli abang... dah dia asyik merengek2 jer...gatal2 badan x selesa...firas lak bkn nk pujuk abg lagi disakatnye ada ler... saba je la ngn adik..maklum ler adik ni pengawas kat sek skang...mmg garang sket... hehe... saje snap gamba ni...ptg smlm br lps main ps2...dah nk msk maghrib..opah suh tutup tv...nampak plak kucing..terus gi main kejar kucing tu, pantang sihat sket...apa lagi berpeluh2 le kawan... hmm lastnye tu yg dia bukak baju tu...dah gatal satu badan....menjerit2 panggil ayah kat penang nun... puas le pujuk..lastnye bwk pi mandi ngn air daun apa tah (bambu kot...si atok nye petua)...tu br le lega sket...lps sapu calamine lotion...terus lena mlm tu...

peace farhan peace....esok kita gi jumpa ayah ye kat penang....gi ngn adik najihah...selagi x pegi, ari2 dok sebut tuh....
hope you recover soon my son...

Tuesday, November 11, 2008

My spesel guess..long last fren..

Been busy all da time....now curi2 masa before gi perhimpunan bulanan in 45mins to go....

Shall we start wt my long last fren visit...
Bertuah rase menerima kunjungan dr my fren ni, bulan pose arituh..lama gile x jumpa...kalu dulu2 ms kat uni..ada la org panggil kami kembar.. since shes also bz with her commitment aka biz, mmg susah sgt ler nk jumpa..another factor sbb dok jauh kan...so, kunjungannya with her big happy family (2 boys n 2girls dahh) spent a night la kiranya kat rumah kitorg... such a short sweet time.. n it will remains a memoir..

Thursday, October 16, 2008

Open house ..besday Farhan..

The next day nyer pulak...wat makan2 but among our close relative jer nih...sedara-mare... sambil makan2 dgn menunya nasi minyak, sambal udang, kurma daging, ayam goreng rempah n acar timun...mmg selera jer depa makan....dek penangan tuan rumah masak..hehe up sket....tp lauk2 byk mak n mil la masak....then, acara selingannya...farhan n firas potong kek sempena ulangtahun farhan genap 4 thn ari tuh...

Antara hidangan yg ada...

Pic1:Maksu's family..............Pic2:The Birthday boy..12.10. Pic3:My mum tgh sibuk kat dapor..

Pic1: All are waiting for the cake cutting....Pic2:Happy Birthday Farhan-4th & Firas-2nd....Pic3:Sesi potong cake with mama....

Thanks a lot to aunty2..n frens yg sudi hadir and d lovely presents....spesel gift fr mama&ayah...PS2....main puas2 ye..nnt dah sekolah x leh nk main salu dah...

Gathering Raya MyIPO Eng examiner '06

Ari Sabtu lps we all wat gathering among opismate eng dan ex-opismate... buat stail pot-luck jer, so masing2 bawak juadah masing2... idea ni dtg dr Pn Suriya our ex-opismate yg skang dah berhijrah ke Sabah...and di-organized by Cik Pia....dia la yg setkn juadah dan kehadiran tetamu...

A week before dah meeting secara talian maya ttg event dan lauk-pauk yg akn dibawa...sume yg confirm datang me as tuan rumah, Su n hb, Kak Ida n hb, Jah, Pia, Malik n wf dan Firdaus...

Kira meriah la dgn lawak2 masing2 yg lama x jumpa lah katakan... Su plg awal sampai...followed by Pia n Firdaus, Malik n Farah.. K ida n Jah lewat bangat tiba...kecapetan sangkut di h/way plus... hehe..
So, here we goes...
Antara lauk-pauk yg dibawak....me wat nasi goreng cina n dadih, su dgn sate n kuah kacangnye, pia bwk lontong, jah spagetti, kak ida dgn rendang ayam rice cookernye...malik kek secret recipyResipi spesel ni Firdaus bawak...kek + puding pandan...sedapp..





SALAM LEBARAN DARI KAMI SEMUA....DARI KANAN JAH, PIA, SU, K IDA, MAS, HB K IDA, FIRDAUS n my blove HB...hehehe



Thursday, October 9, 2008

Jamuan Raye MyIPO 2008..

Tarraaaa....Riang ria Aidilfitri....aksi-aksi di Jamuan Raye MyIPO 2008 di Hotel Renaissance....yang baru jer berlangsung tadi.... tgh ada mood ni....
update cepat...so, ini ler hasilnyer....last2 tinggal kami bertiga..
wateq dah chow dulu....

Wednesday, October 8, 2008

Our new episode...

Bermula lah episod kami di Seri Putra..akhirnya kami berpindah jua dan terus menetap di sini... Jadi warga Bangi lah yerk... Memang dah plan nak move-in lepas Raya ni....habiskan Ramadhan dengan mak and my family.. So, balik je dari kampung Sabtu tu igt memula nk terus ke Bangi dah..... tapi mak dok tahan suh balik PJ dulu...raya sehari, ahad petang baru balik bangi...nk masak2 sket utk sedara nk datang... lastnye sampai ler maghrib kat umah mak..dlm hati rase nk balik esok pagi je extend lagi sehari, mak pun sama suh tido lagi semlm..but my hb plak kata better balik jer mlm pun takpe...sbb esoknye dah Isnin nk gi daftar Farhan Firas ke sekolah(nursery)... hmm so decided to move jgk ler mlm tu...lps isyak....

Dah habis pack sume barang2 dalam kete... and not to forget my kelisa... kena la drive jgk bawak pindah ke Bangi.. sume barang dah masuk accord....tingggal le dua biji basikal budak bedua tu dok dlm my car... ok dah salam2 ni...mak abah mmg dr mula packnyer dah dok kat luar melayan my bebudaks.. yelaa orang dah nk balik...nk tinggal dah sume yang ada kat PJ....dr kecik umur 4thn I've been grew-up wt my parents... but now totally live separately from them.... far(but not to far) from my past hometown...selok belok PJ,Subang,KJ,Klang Lama....sume laaa in my memories...huhu...mak mmg dok kat kete...abah kat pagar umah..memula dok salam abah...hatiku bergetar...hahaha jgn gelak korang.... mtk ampun maaf halal segala ler.... cium abah sket... pastu gi ke my mom...camtu jugak..peluk lama sket..aduh nape la rase syahdu tetiba.... control2.... konon macho lagi....mak dok tya mgu dpnnye plan nk raye pun aku jwb dgn suara mcm ada bunyi lain dah sket...hahaha.... control lagi tu...tp dlm hati, mata pun nk bergenang dah....ntahnyer... tetiba jer... almaklum ler x penah pisah ngn parents.... hehe... mmg kalu dulu pun masa 1st time nk masuk boarding school pun camni....huh x tahan beb... even depa pun byk depends kat aku...apa2 keputusan, nk discuss sume laa... biasa la sulung.... luckily i hav a hb yg bleh depends sama...support sesama...so, ok lah....lastnye masuk ler dlm kete...i've drive alone whereas my kids ngn ayah dia...masa nk gerak tu pun sempat ler salam lagi tgn mak and terus drive slowly....mcm x nak lepas jer genggaman mak...hahaha...touching tak..kihkih..mcm bebudak jer...x sedar dah 28thn dah....hmm yup but in my years 28 only then baru nk rase independently sepenuhnya...lps ni sume sendiri....masak..kemas umah sume kena buat....hehe....

Sebaik melepasi taman perumahan yg aku dok membesar kat situ...mulalah x bleh tertahan lagi...dgn lajunya ayer mata dok melimpahi pipiku..hahhaa.... jgn gelak nohhh...tetiba abg call suh benti isi minyak dulu....ok i said... stop crying...sambung semula perjalanan malam tu...ikut h/way sg besi ler...hujan plak turun mula gerimis....lama2 lebat sket.....hahaha....nangis lagi sesorg.... bukak plak hotfm malam tu dok putar 30 lagu raya... lagu dendang perantau plak....aduhai.....sesayu hatiku.....time2 hujan tu....feeling aaa beb...

Akhirnya sampai lah jua ke Bandar Seri Putra (BSP) dgn selamatnye meredah kesayuan malam nan hujan.. :P Seb baik hb pun buat x nampak jer mata I merah2...hahaha....lantak lerr.. yg my kids mmg excited ler balik umah dia...bak kata farhan "umah cantik dia"... lama rase x balik umah...dan skang mmg dok situ jer, x balik dah umah opah...

Dan....esoknye bermula la episod baru pulak utk anandaku berdua orang tu.... hari pertama jejak ke sekolah....dgn semangat berkobar nk pegi sekolah konon... lps bfast, terus bwk depa gi daftar...samakan sekolah ngn jiran baik depa, Hana n Haris... pengasuh tu pegang jer...Firas start nangis dulu..puas pujuk xnk tinggal.... lastnye kena paksa jgk tinggal2kan... Farhan memula ok.... bila tgk Firas nangis....dia pun ikut sama...biar tinggalkan jugak...kalu x bila nk blaja independentnyer... asyik nk berkepit ngn mama ayah jer...x mau tgl ngn org lain..

Cukup setengah jam, Kak Eda (hehe E'da san yer kak ida) tipon...masa tu kat pasar nilai nk beli ikan.. bgtau Firas nangis x henti2....x makan dek pujuk...terpaksa la kitorg balik semula nursery ..igt nk pujuk, hmm last2 bwk balik umah jer...alasannye diorg kata nk tido kat umah...xnk tido sekolah...ikutkan je laa.... cakap ngn hb xleh jadi ni...kena gak train diorg sampai boleh dok kat sekolah tu... ok, ngam pukul 3pm htr balik depa lps puas main/makan kat umah (xtido pun)...motivate diorg gi sekolah...semangat la balik nk gi.... sampai je kat sekolah nangis dua2....aduh...pengasuh tu amik jugak ler....tahan ler diorg....try lagik...kali ni saje biarkn sampai ptg... alhamdulillah ok sket...bleh makan pujuk...

Ari kedua gi sekolah...perkara yg sama berlaku...kali ni dua2 nangis serentak...siap2 berguling2 ag Farhan...yg adik suh bukak pintu nk balik..nk balik....huh....pengasuh tu kata xpe....suh balik, tinggalkan jer...bleh nyer pujuk nnt... abg aku pun ajak balik...yg aku ni terasa mcm dok jer kat sekolah tunggu tepi pagar....kesian sgt tgk diorg kena tinggal..abg ckp x payah...bila lagi diorg nk blaja camni... hmm kat umah followup balik...tya camne diorg...

Dan arini, ari ketiga...aku n hb pun dah masuk keje balik.... pepagi lagi hantar diorg..mcm biasa mmg susah nk tglkan....nangis jer... tp terpaksa.... call kak Eda tadi, katanya harini dah ok...kejap je nangis....siap dah main2, gelak2, panjat meja turun naik dah...hehehe aku kata dah naik taring la tu..
Ni ler sekolahnyer..dpn umah jer, seberang jalan..Gamba ni nyorok2 amik, takut depa nampak mama...x sempat nk snap muka bedua tu nangis..kalut dok pujuk...yg Farhan sampai serak2 ler suara dua arini...Firas lak sampai muntah2..hmm

Alhamdulillah selamat dah sumenye...masing2 baru nk seswaikan diri dgn perubahan baru... diorg dah mula seronok pegi sekolah...dan aku dah mula biasakan dgn rutin harian....rase mcm makin senang...mlm2 tidokan awal... bersiap2 dan kemas umah... kira bebudak tu dah bleh managed ler... yg klakanyer malam tadi masa tidokan Farhan...mata dia dah nk pejam....tetiba bangun balik nk cite perihal kat sekolah..pasal kakak tinggi ler...kakak suar pink baju ungu ler....kawan2 ler...cikgu ler... mandi makan sume....hmm dua tiga kali ler dah pejam, bangun balik...memori dia dok recall kan... yg last Q dia tya..."mama mama..kenapa farhan kena pegi sekolah banyak2 mama?" aku jwb ler...yela sbb mama ayah nk gi keje, kita dah x dok ngn opah dah...kena la gi sekolah....then dia jawab balik..."ooooo sbb nnt nak jadi pandai yer...." haaa betul lah tuh....hahaha...terus dia tidooooo...

A new life at BSP home..


This is the new life begins in Bandar Seri Putra.... we are now fully reside as a Bandar Seri Putra's resident...the home where we starts our long journey, to survive as a young couple, to built-up our generations here....and the place for all hapiness, joyness, sadness, kindness....

Alhamdulillah...my first word to say thanks to Allah for give us the strength and patient to commit for all the way of our life and at last we are in the right track to begins...

My heartful thanks to my mum and the whole family for the loves and the cares in look after Farhan and Firas for almost 4 years... and i will continue the loves to them for the rest of my life...

My home sweet home...at last im here for you.. and try to become the best...the best wife, the best mommy....to support my loves ones...although its very hard....i will and i will...insyaallah...

Tuesday, July 29, 2008

anekdots updates...

update...update of d'day....

huh lama x update ni...sorry le kekwn, masa sungguh jeles ngn i... :P so, sebelum nk mengupdate d coming event...i'll just put some of the past event...yet, lets d pictures tell the story naaaa...
nnt ler samb lagik...byk ag gambo nih

kenuri..

ahad baru ni gi kenduri pekong kat Dewan Seri Endon, Putrajaya....kira x-partner la ni.....ex-boss ms CF'01....bleh gitu... so, member lama mana bleh lupa....sedar2 nk kawin dah...hehe tp hajat yg besar skali is nk gathering ngn memember....lama sungguh x jumpa....

3 sekawan sedarjah....me & es, syue(dua2 menunggu masa je ni) .......ina,ani x sempat nk msk frame
ok...fariz aka pekong... selamat pengantin baru...moga berbahagia dunia akhirat...n welcome to d club...

my little kids..farhan syahmi & firas syafi...

Lilypie Breastfeeding PicLilypie Breastfeeding Ticker Lilypie 3rd Birthday PicLilypie 3rd Birthday Ticker