Thursday, January 1, 2009

Fr Penang to KT.....

Lama x update... this is the one in d end of 2008 events....
Memula gi Penang for sesi percambahan fikiran-paten in other words Brainstorming ler...start fr 18 - 21...stay at Holiday Inn, Feringgi...very nice and beautiful place...sungguh nyaman...tenang.. sesegar bayu laut...so nih ler aktiviti2 yg sempat di snap n upload...huhu..


first 2 days mmg full ler ngn sesi percambahan fikiran dr pagi sampai ptg.. tp ok ler...xde la stress sgt...enjoy jugak prog nyer sbb hati bila dah ptg2 tu terigt kat laut dah ler...dapat pulak Prof yg sporting dan memahami...jadi ngam2 kul 5pm dah bleh ke laut dah...best jgk ler beriadah bersama akak...n geng2 sume.. hari pertama dapat naik banana-boat..2nd daynyer naik kuda plak...main ombak x hingatnye laa...sampai tenggelam timbul dek ombak dan angin yg kuat time tu.... apa2pun sume sporting ler....satu kepala je ngn kak azyani n kak pau esp... lepaih penat kat pantai..mlm tu plak ronda2 pasar malam.....cuci mata n shopping sket2 le....


Last day, ahad...dah free dah...so, pagi2 lagi dah keluar..lps bfast ada sesi tour the island..kira ada tourist guide le dok bawak kitorg gi jalan2 penang....act, dah byk kali sampai penang ni....tp ini ler first time didedahkan ngn sejarah n byk info2 fakta2 yg rasenya ramai yg blom tau pasal penang dan asal usul bangunan2 sekitarnya.....thanks to uncle conductor bas yg sudi berkongsi ceritera penang kat kami...hampir sume tpt yg dilalui ada je kesahnye....huhu....so, antara tpt yg kami singgah...masjid terapung, botanical garden, pusat kraf batik, d coffee house-ipoh kopi best in town...n chow rasta...lps tu terus chow balik hotel, check-out terus ke kl....

Sehari lps christmas aritu...pegi KT, spt yg diplan dah...memula opah le ajak ni, jln2 terengganu nk lepak umah ayahcho...last2nya dia x jadi, kitorg plak sefamily yg gi....dua kete ngn angah...belapan orang..


sampai aje umah ayahcho kat gong badak....terus go terjah keliling umah dia...rase mcm dok dlm zoo dah..penuh ngn haiwan2...ada angsa, turkey, ayam, burung mcm2 spesis burung ada...sume dia buat bisnes sket2...dah hobby..mcm tu ler....huh...hari pertama rehat2 dulu...

Esoknya mcm rombongan plak, pi melawat masjid kristal n monumen masji2 in Asia....taman tamadun islam...luas sgt tptnye...mmg abis satu hari ler kat situ...kira berbaloi ler rm10 sorang jln2 dlm tu..mmg byk blaja info ttg masjid n sejarah islam....bleh le rekomen gi sini....binaan masjid yg dibina mmg nampak real, cuma berskala kecik jer...kalu jd org KT, rasenya bleh la berbangga jgk ngn hasil islam hadari ni...hehe....ada gak pekdahnya kan....ckp kat mak...sampai jgk akhirnya kita ke mekah yer....puas le bergamba....


petang tu jejlan kat tepi laut china selatan...memula tu mmg gerun le tgk laut..lain mcm je memanggil2 nyer...ngn angin n ombak kuatnyee... farhan lak dah excited sgt nk mandi laut..tp xleh mmg bahaya...jenuh cari pot yg sesuai.. x jumpa2...last2 pot dekat org main layang2 kt kampung tu...perut pun lapa...lepak le kejap situ mkn apa yg ada bekal makcho bawak....so, farhan dapat main pasir pun jadi ler....mcm2 aksi dia....jenuh panggil naik balik....sonok sgt...lastnye ayahcho bwk pi makan ikang kat pantai Batu Rakit..makang ikang, sotong, pari fresh2....minum lak air jagung parut...ngn angin sepoi2 laut... mmg sonok ler...kalu korang gi sini, jgn lupa singgah makan ye....ptg2 tu mmg penuh gerai makcik tu....sambil menikmati pemandangan laut...sayang xde sunset yer...

Esoknya...plan nk gi pasar payang, shopping batik ler...hujan plak pepagi tu...dah janji tunggu ngn Siti ni....saje wat teman jejalan....penuh sesak pasar payang aritu....dok borong sutera plus yg org kirim..sampai le kul2...hehe sorry le kat abang n abah yg agak berjanggut tunggu kitorg pompuan2 ni yer...n x sangka jgk aritu...lps jumpa Siti...terus dia ajak gi umah dia....Siti ni....nk jugak kitorg singgah umah dia...siap masak nasi tau....byk lauk dia aritu...nyusahkan mak siti jer rase..hehe..tp tu le org ganu ni peramah n baik hati ler...jumpa terus ajak makan ke rumah...dah ler malam smlm kat batu rakit pun dok makan nasi umah org gak..ayhcho nyer family angkat...dpt mkn gulai kawah...thanks bbyk to Siti yer...bile plak nk sampai umah kita ye...

Isnin tu nk balik kl dah....hujan dr subuh sampai ke ptg aritu...sume pakat2 mcm nk gi tasik kenyir gak....dlm hujan2 tu kitorg teruskn perjalanan balik ikut kuala berang...dgn bantuan gps, dpt ikut short-cut....sejam sampai ler akhirnya ke tasik kenyir, tepat kul12pm...hujan x benti ag....seb baik xde banjir...dah sampai atas xkan nk turun dah....x puas lak rasenya x naik bot reki tasik tu..so, dlm hujan2 gerimis tu redah jgk ler tasik kenyir ni....walaupun xdpt nk view keseluruhan tasik...kabus tebal... tp satu g pengalaman terindah..sampai kat tgh2 tasik, kitorg dibawak melawat tpt kolam ikan....yg laki dpt merasa le bg ikan makan kat tgh2 tasik tu...siap farhan pun meniti kat kolam tu...lastnye kitorg pilih 3 ekor ikan, sekor ikan patin, nk bawak turun masak kat kedai....sje nk rase ikan fresh...cari punye cari kedai yg sanggup masak...at last jumpa la kedai kecik ni...sejam tunggu depa masak...perut dah lapa...sket demi sket nasi dlm pinggan kena mkn....lastnye dpt ler merasa ikan patin goreng berlada n talapia masak 3 rase...seb baik sedap...licin gak sbb masing2 dah lapa....dan kami teruskn perjalanan dlm 5.30 ler lps semayang2 sume....bergerak balik terus kl....end~

2 comments:

noniey alias said...

syoknyer makan angin.... dari penang ke kt plak tu.. gi kenyir berapa hari? cantik kan kenyir tu.. tapi kalau gi mancing, lagi best leh tgk sebab dia akan bawak kita gi tempat2 yang jauh skit..

nursyuhada said...

singgah kenyir tu on d way nk balik kl ler...xde plak plan nk bermlm..tp bes gak kalu bermlm pun kena try mtk banglo kerajaan rm60 jer..tu laa mmg cantik kenyir tu...tp time aku gi tu time hujan, so kabus byk..x leh nmpk view keseluruhan tasik....dia bwk tpt kolam ikan je..kira lama gak ler dok dlm tasik tu...

my little kids..farhan syahmi & firas syafi...

Lilypie Breastfeeding PicLilypie Breastfeeding Ticker Lilypie 3rd Birthday PicLilypie 3rd Birthday Ticker